Warmtepomp2023-10-04T16:41:36+01:00

Energie in huis met een warmtepomp van VN-Engineering

Word minder afhankelijk van aardgas en bespaar

Meer dan 100 projecten opgeleverd het afgelopen jaar!

Door mijn gegevens in te vullen, ga ik akkoord gecontacteerd te worden

In drie heldere stappen een warmtepomp in je huis

Maak een afspraak

Allereerst brengen we je wensen in kaart en kijken we wat de beste oplossing voor je is. Wij doen een schouwing van het huis en bepalen in overleg met jou wat het beste bij je past. Is een hybride warmtepomp het beste of past een volledig elektrische warmtepomp beter? Meer informatie over welk type warmtepompen er zijn, kun je onderaan deze pagina vinden.

Daarnaast kijken we naar je huidige afgiftesysteem. Heb je radiatoren, vloerverwarming of luchtverwarming? Wat is de dikte van je bestaande leidingwerk? In de meeste gevallen is er een aanpassing nodig. Ook kijken we naar de ideale plek om de warmtepompunits te plaatsen. Een warmtepomp bestaat altijd uit een binnen- en buitenunit. Tot slot bespreken we jouw toekomstplannen. Ben je geïnteresseerd in duurzaamheid, of wil je je gasverbruik reduceren? Uit dit advies volgt een offerte op maat.

“We proberen altijd een unieke oplossing te vinden die het beste bij jouw situatie past en plaatsen alleen installaties die in onze ogen ook echt lonen. We kiezen altijd voor oplossingen die op lange termijn renderen.”

Installatie van het systeem

Vervolgens komen we bij je langs om de installatie uit te voeren. Elke woonsituatie is uniek, elke installatie daarom ook. Het plaatsen van een hybride warmtepomp is relatief eenvoudig omdat het huidige leidingwerk van de cv-ketel vaak voldoende is om een dergelijke warmtepomp te ondersteunen. Bij een volledig elektrische warmtepomp moet in sommige gevallen het bestaande leidingwerk verzwaard of vergroot worden.

Wij streven ernaar om de overgangstijd tussen warmtesystemen zo kort mogelijk te houden. Dit doen we door al het voorbereidend werk uit te voeren terwijl je huidige systeem nog actief is. Een hybride warmtepomp plaatsen we in twee dagen, een volledig elektrische in drie tot vijf dagen, afhankelijk van de woonsituatie. De overgang tussen warmtesysteem duurt niet langer dan een dag.

VN-Engineering verzorgt al het installatiewerk. Activatie en ingebruikneming van een warmtepomp gebeurt altijd onder leiding van de fabrikant en/of een servicemonteur.

Nazorg

De gemiddelde levensduur van een warmtepomp ligt tussen de 15 en 30 jaar. Om de levensduur van je nieuwe installatie te optimaliseren, zijn er zo nu en dan inspecties nodig. Zo komen we naderhand op bepaalde momenten langs om drukmetingen en visuele inspecties uit te voeren. Wij adviseren om de cv-ketel eens per 2 of 3 jaar een onderhoudsbeurt te geven, die heeft namelijk minder draaiuren in combinatie met een hybride warmtepomp.

Wij kiezen voor bekende merken met goede ondersteuning bij storingen en een hoge rendabiliteit. VN-Engineering is STEK-gecertificeerd.

Hoe werkt een warmtepomp?2023-09-11T10:53:14+01:00

Een warmtepomp onttrekt warmte uit het grondwater, de lucht of de bodem, en verwarmt of verkoelt hiermee het huis. De warmte wordt middels koelvloeistof getransporteerd naar de compressor.

De compressor drukt de dampen samen om de temperatuur te verhogen, hierbij wordt stroom gebruikt. Vervolgens wordt de warmte naar de condensor gestuurd, die op zijn beurt warmte opwerkt door damp af te geven. Alle warmtepompen hebben een binnen- en buitendeel.

Welke soorten warmtepompen zijn er?2023-09-11T10:42:23+01:00

Er zijn een aantal verschillende soorten warmtepompen beschikbaar. Wij leveren alle warmtepompen in de particuliere sector. Hieronder een overzicht:

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. De warmtepomp doet het meeste van het werk. Als het extreem koud of warm is, springt de cv-ketel bij om de warmtepomp te ondersteunen. Een hybride warmtepomp bespaart je tussen de 50 en 70 procent aan gasverbruik.

Volledig elektrische warmtepompen

Bij een volledig elektrische warmtepomp is er geen ketel op gas meer nodig, enkel een boiler voor het water. Dit zijn de verschillende soorten volledig elektrische warmtepomp:

Lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht om je woning te verwarmen. Een ventilator zuigt buitenlucht aan. De lucht komt via een warmtewisselaar binnen. De warmtewisselaar is gevuld met koelvloeistof. Deze koelvloeistof verdampt dankzij de warmte van de buitenlucht. Hier komt damp vrij dat omgezet wordt in energie. Lucht/water warmtepompen kunnen ook koelen.

Lucht/lucht warmtepomp

Een lucht/lucht warmtepompen trekt met een buitenunit lucht aan middels een ventilator. De binnenunit trekt vervolgens deze verwarmde lucht aan. De lucht wordt verspreid via wandunits of het plafond.

Bodem/water warmtepomp

Een bodem/water warmtepomp haalt energie uit de bodem. Je tuin werkt in dit geval als warmtebron. Als je voor deze warmtepomp kiest worden er buizen in de bodem geplaatst. De bodem is een zeer stabiele warmtebron aangezien de temperatuur van de grond het gehele jaar tussen de 10 en 12 graden schommelt.

Water/water warmtepomp

Een water/water warmtepomp onttrekt energie uit de bodem. Deze warmtepomp maakt gebruik van een vloeistof met antivries die warmte uit de grond haalt. Het apparaat verhoogt de temperatuur van deze warmte en verwarmt vervolgens je huis en het tapwater.

Wij kijken altijd per woning wat de beste oplossing is.

Hoe weet ik of mijn huis geschikt is?2023-09-11T10:41:37+01:00

Bijna alle woningen die redelijk geïsoleerd zijn, zijn geschikt voor een warmtepomp. Dit zijn in de meeste vallen huizen die na de jaren 90 zijn gebouwd. Uiteraard kun je je huis in de loop der jaren beter geïsoleerd hebben. Isolatie van de vloer, spouwmuur en het dak worden in de beoordeling meegenomen. Eveneens als de aanwezigheid of het ontbreken van dubbel glas. Bij matige isolatie is een hybride warmtepomp aan te raden.

Wanneer levert een warmtepomp iets op?2023-09-11T10:52:55+01:00

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in de COP-waarde. Deze waarde geeft de verhouding tussen de opgebrachte warmte en de verbruikte elektriciteit aan. Hierbij wordt deze formule gebruikt:

Geleverde warmte in kWh : elektriciteitsverbruik in kWh = COP

Een zuinige pomp heeft een hogere waarde dan een minder zuinige pomp. De gemiddelde waarde ligt rond de 4 en 6. Het rendement van een warmtepomp ligt al gauw hoger dan een cv-ketel omdat het warmte opwerkt d.m.v. elektriciteit en geen gas verbruikt. Met onze expertise kunnen we een goede inschatting maken van wat het elektriciteitsverbruik zal worden.

Heb je vloerverwarming?2023-09-11T10:52:40+01:00

Dat is goed nieuws. Vloerverwarming en een warmtepomp gaan goed samen. Een warmtepomp kan helpen bij het verwarmen of verkoelen van het water dat door de verwarmingsbuizen loopt.

Bovendien is het zo dat vloerverwarming maar water nodig heeft van 30 graden om te verwarmen, dit kost minder energie dan bij traditionele radiatoren, die radiatoren werken bij 60 graden. Let wel, dit werkt enkel bij een bodem/water of lucht/water warmtepomp, er is immers water nodig.

Wil je je eigen radiatoren behouden?2023-09-11T10:52:28+01:00

Dat kan! Een warmtepomp en radiatoren gaan prima samen. In de meeste gevallen kun je een warmtepomp in combinatie met bestaande radiatoren gebruiken. Soms is het nodig om lagetemperatuur-radiatoren te plaatsen. Vloerverwarming is ook een optie.

Meer vragen? Neem dan contact met ons op via onze contactpagina of via WhatsApp door rechtsonder op deze pagina op ‘Hoe kan ik je helpen?’ te klikken.

Zijn er subsidies beschikbaar voor warmtepompen?2024-01-20T09:53:18+01:00

Als eigenaar van een huis kun je minimaal 500 euro aan subsidie krijgen voor de plaatsing van een warmtepomp. De daadwerkelijke hoogte hangt af van het type warmtepomp. Hier kun je meer informatie vinden.

Wat zeggen onze klanten?

Klanttevredenheid is een van onze belangrijkste focuspunten. We zijn erg trots op de beoordelingen die onze klanten ons geven en we delen deze graag met jou! Laat gerust ook een review achter als je van onze diensten gebruikt hebt gemaakt. We zijn erg benieuwd naar jouw mening!