Airco2023-09-11T09:11:33+01:00

Koel en verwarm je huis met een airco van VN-Engineering

Wonen in een comfortabel binnenklimaat

Meer dan 100 projecten opgeleverd het afgelopen jaar!

Door mijn gegevens in te vullen, ga ik akkoord gecontacteerd te worden

In drie stappen een airco bij je geïnstalleerd

Maak een afspraak

Geïnteresseerd in een airco thuis en op zoek naar een airco-installateur in Groningen en omstreken? Maak bij ons een afspraak! Dan komen we bij je thuis om je wensen in kaart te brengen en je woning te schouwen. Een goede plaatsing van de airco is namelijk erg belangrijk. De meest geschikte plek is tegen het plafond of boven een raam. Warmte stijgt!

Daarnaast kijken we welk aircosysteem het meest geschikt is voor jouw woonsituatie. Hoeveel ruimtes wil je verwarmen of koelen? Als je in meerdere ruimtes gebruik wilt maken van een airco, heb je meerdere binnenunits nodig. Wat ook van belang is, is de grootte van de ruimtes en inrichting van de kamers. Voor een optimaal rendement is het van belang dat er geen obstakels in de buurt zijn en dat de afstand tussen binnen- en buitenunit niet te groot is. Tijdens de eerste afspraak geven we je een advies op maat.

Installatie van de airco

Is het advies en aanbod naar wens? Fijn! Dan komen wij de airco installeren. Hierbij houden we andere warmtebronnen en het zonlicht in ogenschouw en plaatsen de binnen- en buitenunit. De buitenunit wordt middels een beugel aan de wand geplaatst. Een plaatsing op dak of in de tuin is ook een optie. Tijdens het plaatsen van de buitenunit houden we rekening met het geluidsniveau, zodat je buren geen overlast ondervinden als de installatie eenmaal draait.

Ook regelen we het elektrisch aansluitpunt in. In sommige gevallen is een verzwaring van de elektriciteitsaansluiting nodig. Wij doen het voorbereidende werk, je netbeheerder verzwaart de aansluiting. Wij sluiten de airco vervolgens aan op een aparte groep in de meterkast.

airco binnenunit
airo binnen

Nazorg

Voor het beste rendement en het beste binnenklimaat is onderhoud van je airco nodig. Wij raden aan om jaarlijks je airco te laten controleren. De filters die in je airco zitten, zijn aan enige onderhoud onderhevig. Ook dien je je airco om het jaar bij te vullen en te vacumeren. Doe dit niet zelf! Wij zijn hier voor gecertificeerd. Je kunt wel zelf je airco schoonmaken.

Hoe werkt een airco?2023-09-11T10:50:22+01:00

Een airco is een lucht-luchtwarmtepomp en werkt vergelijkbaar met hoe een koelkast werkt. Je koelkast onttrekt warmte uit de koelkast en voert dit naar buiten. De airco onttrekt met de binnenunit warmte uit je huis en geeft de warmte middels de buitenunit af aan de omgeving. De warmte gaat langs een compressor met koelvloeistof. De koelvloeistof verandert in gas, dat gas gaat vervolgens langs een condensor waardoor het weer vloeibaar wordt. Hierdoor kan de warmte worden afgegeven aan de omgeving.

Kan een airco ook verwarmen?2023-09-11T10:50:13+01:00

Ja. Om te verwarmen dien je een split airco systeem te hebben. Een split airco systeem bestaat uit een binnendeel en één of meerdere buitenunits. De luchtstroom die hierboven wordt besproken gebeurt andersom bij verwarming van je woning. Bij verwarming onttrekt het buitendeel warmte uit de buitenlucht en vervoert dit middels de binnenunit je woning in.

Dit werkt ook als de buitentemperatuur laag ligt. Zelfs met 15 graden Celsius onder nul kun je nog steeds een airco gebruiken om je huis te verwarmen. Ook in de winter heb je dus wat aan je airco.

Kan een airco lucht zuiveren?2023-09-11T10:50:05+01:00

Airco’s kunnen lucht zuiveren dankzij speciale luchtzuiveringsfilters. Deze filters zuiveren door de lucht te ontdoen van onder andere bacteriën, pollen en stof. Dit maakt een airco ideaal voor mensen met hooikoorts, een huismijtallergie of astma.

Hoe zuinig is een airco?2023-09-11T10:49:54+01:00

Een airco verbruikt elektriciteit om je huis te verwarmen en te verkoelen. Gemiddeld gezien verbruikt een airco minder dan 1 kWh aan stroom. Dit betekent dat je in het algemeen tussen de 6 en 7 kWh per dag verbruikt.

Om de zuinigheid van airco’s te duiden worden twee waardes gebruikt, SCOP en SEER. De SCOP-waarde geeft aan in hoeverre de airco efficiënt is in verwarmen. Oftewel, de verhouding tussen de hoeveelheid warmte of verkoeling een systeem geeft en de hoeveelheid energie het verbruikt. De SEER-waarde is de equivalent van SCOP, maar dan voor verkoelen.

Hoe hoger de waarde, hoe hoger de efficiëntie. We spreken van een A+++-airco als de SEER-waarde hoger ligt dan 8,50, bij SCOP moet dit hoger dan 5,10 zijn.

Word je ziek van een airco?2023-09-11T10:49:45+01:00

In principe niet, nee. Van de koeling van een airco word je niet ziek. Als je al wat bij je draagt, kun je dit wel sneller verspreiden. Dit heeft met de afkoeling van de ruimte te maken en niet met de werking van een airco. Een slecht onderhouden airco kan wel klachten veroorzaken. Bij goed onderhoud van je airco heb je hier geen last van.

Hoelang gaat een airco mee?2023-09-11T10:49:36+01:00

Een airco gaat over het algemeen tussen de 12 en 15 jaar mee. Het is van belang om regelmatig onderhoud uit te voeren om de levensduur te verlengen. Zo dien je de filters te vervangen en jaarlijks de werking van het apparaat te controleren.

Hoe zit het met de geluidsproductie van een airco?2023-09-11T10:49:25+01:00

De geluidsproductie van een airco zit voornamelijk in de buitenunit. In de buitenunit zit namelijk een ventilator, motor en compressor. Bij goede plaatsing van je airco ondervind je hier geen overlast van. Sinds 2021 is wettelijk vastgesteld dat een airco niet meer dan 40 dB aan geluid mag produceren bij de buren. Wij zorgen ervoor dat je deze geluidsnorm niet overtreedt.

Hoe zit het met airco’s en zonnepanelen?2023-09-11T10:44:39+01:00

Zonnepanelen en een airco gaan goed samen. Als je zonnepanelen hebt, kun je je eigen opgewekte stroom gebruiken om de airco te laten draaien. Dit bespaart je kosten op de elektriciteitsconsumptie van je airco.

Meer vragen? Neem dan contact met ons op via onze contactpagina of via WhatsApp door rechtsonder op deze pagina op ‘Hoe kan ik je helpen?’ te klikken.

Wat zeggen onze klanten?

Klanttevredenheid is een van onze belangrijkste focuspunten. We zijn erg trots op de beoordelingen die onze klanten ons geven en we delen deze graag met jou! Laat gerust ook een review achter als je van onze diensten gebruikt hebt gemaakt. We zijn erg benieuwd naar jouw mening!