Pier Noordmans en Niels Veentjer besloten na een aantal jaar afzonderlijk actief te zijn geweest in de verduurzamingsbranche hun krachten te bundelen in VN-Engineering. Hoe dat is gelopen en wat ze zo aanspreekt in dit vak, lees je in dit interview.

Allereerst, waar komt jouw interesse voor techniek, verduurzaming en elektra vandaan, Pier?

Pier: “Ik was als kleine jongen al met m’n vader thuis met klussen bezig. Samen hobbyprojecten starten en handige manieren bedenken om iets voor elkaar te krijgen. Dat waren projecten waar we techniek voor ons wilden laten werken. Moest er een zwaar object getild worden? Dan bedachten wij een ingenieuze manier waarop dat dan moest gebeuren. Daar is het zaadje voor mij geplant.

Die interesse uitte zich tijdens mijn pubertijd nog meer. Al snel paste ik mijn opgedane kennis toe in allerlei dagelijkse bezigheden en was ik zelfs bezig met de krachten en mechanica in de scooters en brommers die ik als tiener opkocht. Ik wilde echt begrijpen waarom die voertuigen draaiden zoals ze draaiden. Lekker sleutelen, onderdelen vervangen, je kent het wel. Op latere leeftijd trok de energietak mij steeds meer. Cv-ketels, warmtepompen, zonnepanelen, noem maar op!

Dat allemaal heeft mij na de middelbare school dan ook doen kiezen voor een technische opleiding. Eerst installatietechniek, waar ik op een laag pitje begon met ondernemen naast m’n studie, en later ben ik door gaan studeren voor leraar natuurkunde. Daar kon ik m’n interesse voor krachten, energie en productie kwijt. En m’n kennis delen met kinderen vond ik ook erg leuk.”

 “Toch bleef het maar knagen om zelf meer de praktische kant op te gaan.”

“Tijdens m’n loopbaan als leraar ben ik in mijn vakanties kleine projecten in de energietak blijven doen. Na verloop van tijd begon ik daar het meeste plezier uit te halen.”

En hoe zit dat bij jou, Niels?

Niels: ”Bij mij kwam de interesse op iets latere leeftijd. Eerst wilde ik heel graag op amateurniveau voetballend wat voor elkaar boksen en me in de kijker spelen bij de plaatselijke FC. Dat is helaas niet gelukt. Vanaf m’n vijftiende ging ik af en toe bij m’n vader aan het werk, die zat toen, en overigens vandaag de dag nog steeds, in kabels en leidingwerk.

Eerst het schouwen van huizen, maar daarna begon ik ook daadwerkelijk installaties uit te voeren. Toen kwam ik in aanraking met alle nutsvoorzieningen en hoe ingewikkeld, maar o zo interessant, die kunnen zijn.

“Er komt zoveel bij kijken voordat er stroom en warmte een woning binnenkomt.”

“Daardoor ben ook ik een technische opleiding gaan doen. Die opleiding heette letterlijk Engineering, die benaming hebben we uiteindelijk ook gebruikt in onze bedrijfsnaam. Ik heb zelfs nog een tijdje doorgestudeerd richting elektrotechniek. Sterkteleer, mechanica, maar ook programmeren. Best pittig! Maar tijdens die studie kwam ik er al snel achter dat de praktische kant mij veel meer trok dan de theorie.

Tijdens m’n studie elektrotechniek ben ik stage gaan lopen bij een bedrijf dat in zonnepanelen deed. Ik ben daar tijdens het afronden van m’n studie altijd blijven werken. Toen dat bedrijf stopte te bestaan, had ik nog een aantal projecten lopen. Die wilde ik netjes afhandelen. Toen heb ik Pier gebeld om mij met een aantal van die projecten te helpen.”

Zo zijn jullie dus samen begonnen?

Niels: “Ja, eigenlijk wel! Ik wist dat hij ook actief was in deze branche, we waren immers al jaren vrienden. Toen zijn we voor het eerst samen wat gaan doen.”

Weten jullie nog wat jullie eerste project was samen?

Niels: “Dat weet ik nog heel goed. Ik heb er nog een foto van zelfs! Het was een klus met zes panelen in Marum. Na drie andere klussen, niet heel veel meer, wisten we al dat we samen iets wilden doen. Ik kan me nog goed heugen dat we niet veel later bij Pier op het dak bezig waren en Pier zei: “Laten we het samen proberen.”. We stonden er toen al met één been in en we wilden ontdekken of we wat we op dat moment hadden verder konden uitbouwen.

Toen zijn we samen meer projecten aangegaan, hebben we onze technische vaardigheden verbeterd en hebben we het proces van hoe we klanten aannemen geoptimaliseerd. Wat kunnen we leren uit voorgaande projecten en hoe kunnen we wat we geleerd hebben in het vervolg toepassen?”

Pier: “En zo evolueerde het langzaam in tot wat het nu geworden is. Eerst werkten we een dag in de week samen, naast Niels’ studie en mijn baan als leraar. Eind 2020 besloten we om dit fulltime te doen. We merkten allebei dat we liever met panelen bezig waren, dan met de andere verplichtingen die we toentertijd hadden.

We voelden aan dat de werkvoorraad groot genoeg was, maar we merkten vooral dat we er heel veel plezier in hadden om toffe projecten te draaien en die tot een goed einde te brengen. Toen kregen we echt het gevoel dat we dat iets te bieden hadden in dit werkveld.”

Hoe komt het dat jullie zo genieten van dit werk?

Niels: “Je bent vaak buiten, je collega is één van je beste vrienden en je bent leuke, nuttige projecten aan het doen voor jezelf en de klant.”

Pier: “Het ondernemerschap is ook erg mooi en we kunnen nu kennis doorgeven aan onze trainees. Daar geniet ik erg van.”

Waarom werkt het tussen jullie?

Pier: “We snappen elkaar heel goed omdat we dezelfde achtergrond hebben. We nemen dingen van elkaar aan en we vertrouwen erop dat we elkaar willen helpen. We willen samen het beste voor de klant en we willen al onze projecten zo goed mogelijk opleveren. Ik denk dat je dat gevoel en streven moet hebben onderling.”

Niels: “Plus we versterken elkaar ook. Ik ben bijvoorbeeld wat geduldiger, Pier is erg sterk in knopen doorhakken. Dat complementeert elkaar mooi.”

Waar zijn jullie trots op?

Niels: “We zijn er erg trots op waar we nu staan. Het bedrijf is volwassen, we nemen steeds grotere en complexere projecten aan en we zijn begonnen met kennisoverdracht. Zo zijn er nu mensen die samen met ons werken. Kansen geven, samen talent ontwikkelen en mensen laten proeven aan het vak, dat is erg waardevol! Pier ziet daar met z’n achtergrond in het onderwijs ook veel toekomst in. Mensen opleiden en enthousiasmeren, dat stimuleren we graag. Verduurzaming is namelijk van belang voor iedereen!”

Pier: “Ik ben ook trots op onze ontwikkeling als ondernemers. Je bent actief in allerlei verschillende rollen, van inkoper tot administratief medewerker en van planner tot uitvoerende kracht. Omdat we twee kapiteins op het schip hebben, kunnen we onze taken verdelen.

“Gelukkig zijn we wel kapiteins die dezelfde kant op willen varen!”

Waar willen jullie zijn over vijf jaar?

Pier: “ik zou willen blijven groeien en uiteindelijk meerdere teams aan het werk willen hebben, nog meer kennis opdoen en opties ontdekken om nieuwe krachten aan te trekken en op te leiden.”

Niels: “De eerste keer dat ik meeging met m’n vader zag ik het complete plaatje voor me: mensen zoveel mogelijk zelfvoorzienend maken. Uiteindelijk willen we verduurzaamde woningen bouwen die tot 80 procent zelfvoorzienend zijn. Wij weten dat dat kan! Over vijf jaar zijn we die huizen aan het bouwen. Daar gaan we voor!”