Een aardwarmtepomp haalt warmte uit de grond of bodem. Het is eigenlijk een grond gebonden of brine/waterwarmtepomp, al is aardwarmtepomp de meest gebruikte verwoording. Naast warmte uit de bodem kan er ook energie gewonnen worden uit oppervlaktewater.

Een brine/waterwarmtepomp gebruikt een gesloten bron. De pomp onttrekt warmte uit de grond en pompt dit vervolgens door een buizensysteem met antivriesmiddel heen. De bodem is warmer dan de buitenomgeving. De buizen kunnen in sommige gevallen wel tot 150 meter de grond in komen. Het water dat in de buizen zit neemt de warmte van de grond over en wordt door de pomp bruikbaar gemaakt voor opwarming van je huis.

Je kunt ervoor kiezen om de leidingen verticaal of horizontaal te plaatsen. Bij een horizontale plaatsing worden de leidingen dicht aan het aardoppervlakte gelegd, al is dit alleen mogelijk als je genoeg buitenruimte hebt. Bij gebrek aan ruimte kan er dus een verticaal buizensysteem geplaatst worden. Een bijkomend voordeel is dat de warmteafgifte bij zo’n systeem nog stabieler is.

Voordelig aan een aardwarmtepomp is dat je geen gas meer nodig hebt om je huis te verwarmen. Daarnaast heb je geen buitenunit nodig zoals bij andere elektrische of hybride warmtepompen. Je hoort en ziet het apparaat dus niet.

Naast brine/waterwarmtepompen plaatsen wij ook hybride en volledig elektrische warmtepompen met een binnen- en buitenunit.