Aardwarmtepomp2023-09-13T09:45:26+01:00

Verwarm je woning met aardwarmte van VN-Engineering

Duurzame energie uit de diepte

Meer dan 100 projecten opgeleverd het afgelopen jaar!

Door mijn gegevens in te vullen, ga ik akkoord gecontacteerd te worden

In drie stappen een aardwarmtepomp thuis

Maak een afspraak

Interesse in het plaatsen van een aardwarmte/brine-waterwarmtepomp? We kijken samen of dat de juiste keuze voor je is!

Een grond gebonden warmtepomp haalt energie uit de bodem rond je huis. Om er zeker van te zijn dat zo’n warmtepomp goed bij jouw wensen past, brengen we je energiebehoefte en woonomgeving in kaart. Hierbij letten we op de grootte van je huis, de mate van isolatie en het aantal bewoners. We bepalen de ideale plaatsingsplek van de binnenunit en beoordelen welk buizensystemen het best bij jouw woonsituatie past. Ook maken we een gedetailleerd ontwerp voor het plaatsen van de pomp en het aanleggen van de leidingen.

We kijken naar het complete plaatje en nemen de kosten en de terugverdientijd mee in onze beoordeling. Verder op deze pagina kun je meer informatie over aardwarmtepompen/brine-waterwarmtepompen vinden.

Installatie van de aardwarmtepomp

Nadat we jouw ideale situatie op papier hebben, gaan we over op installatie van de aardwarmtepomp. Eerst zullen er boor- en graafwerkzaamheden verricht worden om de leidingen te kunnen plaatsen. Vervolgens wordt er een systeem bestaande uit buizen met een speciale koelvloeistof geïnstalleerd, dit wordt zorgvuldig gedaan zodat er geen lekkages kunnen voorkomen en de warmteafgifte optimaal is.

Daarnaast plaatsen we de binnenunit en verzorgen de elektrische aansluiting. Ook installeren we een expansievat om de drukverschillen op te vangen. Zodra alles gereed is, wordt de pomp in bedrijf gesteld en getest.

Oplevering/nazorg

Na oplevering ondersteunen we je om de warmtepomp zo optimaal mogelijk te gebruiken. Om de levensduur van de pompt te verlengen moet het systeem gecontroleerd en onderhouden worden. De prestaties moeten worden gemonitord en het is van belang om het systeem jaarlijks te controleren op lekkages en beschadigingen. Dat doen wij graag voor je. Ook de binnenunit en het expansievat zijn aan onderhoud onderhevig.

Welke soorten aardwarmtepompen zijn er?2023-09-11T10:44:22+01:00

Er zijn twee soorten aardwarmtepompen, een brine/waterwarmtepomp (die wij installeren voor particulieren) en een water/waterwarmtepomp. Wij hebben het in dit geval over bodemwarmte/aardwarmtewarmtepomp voor consumenten en richten ons op brine/waterwarmtepompen die tot zo’n 150 meter de diepte in kunnen gaan. Een water/waterwarmtepomp is beter geschikt voor bedrijven met een grotere energievraag. Er bestaat ook nog zoiets als geothermie waarbij veel dieper wordt gepompt.

Hoe werkt een aardwarmtepomp/brine-waterwarmtepomp?2023-09-11T10:44:13+01:00

Een aardwarmtepomp haalt warmte uit de grond of bodem. Het is eigenlijk een grond gebonden of brine/waterwarmtepomp, al is aardwarmtepomp de meest gebruikte verwoording. Naast warmte uit de bodem kan er ook energie gewonnen worden uit oppervlaktewater.

Een brine/waterwarmtepomp gebruikt een gesloten bron. De pomp onttrekt warmte uit de grond en pompt dit vervolgens door een buizensysteem met antivriesmiddel heen. De bodem is warmer dan de buitenomgeving. De buizen kunnen in sommige gevallen wel tot 150 meter de grond in komen. Het water dat in de buizen zit neemt de warmte van de grond over en wordt door de pomp bruikbaar gemaakt voor opwarming van je huis.

Je kunt ervoor kiezen om de leidingen verticaal of horizontaal te plaatsen. Bij een horizontale plaatsing worden de leidingen dicht aan het aardoppervlakte gelegd, al is dit alleen mogelijk als je genoeg buitenruimte hebt. Bij gebrek aan ruimte kan er dus een verticaal buizensysteem geplaatst worden. Een bijkomend voordeel is dat de warmteafgifte bij zo’n systeem nog stabieler is.

Voordelig aan een aardwarmtepomp is dat je geen gas meer nodig hebt om je huis te verwarmen. Daarnaast heb je geen buitenunit nodig zoals bij andere elektrische of hybride warmtepompen. Je hoort en ziet het apparaat dus niet.

Naast brine/waterwarmtepompen plaatsen wij ook hybride en volledig elektrische warmtepompen met een binnen- en buitenunit.

Kan een aardwarmtepomp ook koelen?2023-09-11T10:44:02+01:00

Ja. Een aardwarmtepomp kan ook koelte uit de bodem halen. In de zomer ligt de bodemtemperatuur onder de temperatuur van de omgeving. De pomp kan hierdoor je huis koelen met relatief koud water.

Een groot voordeel bij de brine/waterwarmtepompen die wij plaatsen, is dat die actief kunnen koelen. Dat wil zeggen, zonder gebruik te maken van de compressor. Dit scheelt elektriciteitsverbruik!

Zijn er subsidies voor aardwarmtepompen beschikbaar?2023-09-11T10:43:50+01:00

Als eigenaar van een woning kun je minimaal 500 euro aan subsidie krijgen voor de plaatsing van een warmtepomp. Hier kun je meer informatie vinden.

Is mijn huis geschikt voor een aardwarmtepomp?2023-09-11T10:43:40+01:00

Een aardwarmtepomp is uitermate geschikt voor huizen die geen buitenunit van andere soorten waterpompen kwijt kunnen. Bij een aardwarmtepomp heb je namelijk geen buitengedeelte nodig omdat de hele installatie onder de grond zit. Deze pompen werken het best voor goed geïsoleerde woningen die verwarmen op lage temperatuur en over vloerverwarming beschikken. Wij zullen je altijd het beste advies voor jouw woonsituatie geven.

Meer vragen? Neem dan contact met ons op via onze contactpagina of via WhatsApp door rechtsonder op deze pagina op ‘Hoe kan ik je helpen?’ te klikken.

Wat zeggen onze klanten?

Klanttevredenheid is een van onze belangrijkste focuspunten. We zijn erg trots op de beoordelingen die onze klanten ons geven en we delen deze graag met jou! Laat gerust ook een review achter als je van onze diensten gebruikt hebt gemaakt. We zijn erg benieuwd naar jouw mening!